Plantaardig broodbeleg

Sinds begin dit jaar experimenteer ik zelf regelmatig met een weekje zonder kaas. Kaas is echt mijn lievelingsbeleg. Ik ben er gek op! Maar…. Voor 1 kg kaas is 6-10 liter melk nodig. Dat is veel en dat maakt dat kaas niet zo’n duurzame keuze is.

 

Bij melk en yoghurt vind ik het heel makkelijk om voor de plantaardige alternatieven te kiezen, maar bij kaas…. Blegh! Sorry, maar ik heb nog geen lekkere plantaardige kaas gevonden. 

 

In zo’n week zonder kaas wil ik wel vooral lekker blijven eten. Hoe minder ik de kaas mis, hoe minder snel ik naar de winkel zal rennen om het toch te kopen. Alleen hummus op brood en dat op elke boterham wordt ‘m niet, want dat vind ik veel te saai. Wat wel? Hieronder lees je mijn vijf favoriete plantaardige broodbeleg opties. 

 

  1. Pesto + hummus + reepjes zongedroogde tomaat 

Ik koop de kant- en klare vegan pesto van Costa Ligure (in normale pesto zit kaas) en smeer hiervan een dun laagje op mijn boterham. Daaroverheen gaat een dikke laag naturel hummus met minder zout en daarbovenop een paar reepjes zongedroogde tomaat (julienne gesneden uit een pot). 

Natuurlijk kun je dit ook allemaal zelf maken. Dus heb je tijd en zin, hang de keukenprins(es) uit en maak je eigen pesto met verse basilicum, maar je eigen hummus en droog je eigen tomaatje in de oven. 

2. Kerrie hummus + komkommer 

Heeft geen uitleg nodig toch? Koop hummus met kerriesmaak of voeg zelf kerriepoeder toe aan naturel hummus. Besmeer hier je boterham mee en snijd een paar plakjes van een komkommer en leg deze er bovenop. Ik vind de combi van het pittige van de kerrie en het frisse van de komkommer heel goed samen gaan. Jij ook? 

3. ‘No tuna’ salade 

Deze heeft wel wat uitleg nodig: je kunt met kikkererwten een hele lekkere ’salade’ maken die lijkt op tonijnsalade. Wat je naast kikkererwten nodig hebt is een nori vel, vegan mayonaise, citroensap en sojasaus. Zo maak je het: 

Giet een blik (biologische) kikkererwten af en spoel ze even af onder de kraan. Prak de kikkererwten goed fijn met een vork. Meng hier 2 el mayo, 1 el citroensap en 1 el sojasaus doorheen. Scheur het nori vel in hele kleine stukjes en meng dit ook door de kikkererwtenprut. Klaar! 

Lekker op brood of op een wrap. Combineer dit bijvoorbeeld met veldsla of verse spinazie, avocado en komkommer. 

4. Appelstroop 

Simpel, lekker én een ijzerrijke keuze. Als je menstrueert kan het best een uitdaging zijn om aan voldoende ijzer te komen. De opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen is lager dan uit dierlijke producten dus wanneer je vega(n) eet kan het nog wat uitdagender zijn om aan voldoende ijzer te komen. Appelstroop is lekker hoog in ijzer en kan dus een goede bijdrage leveren aan je totale ijzerinname. (1x appelstroop = 15% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer voor vrouwen). 

5. Pindakaas met banaan 

Deze gouden combinatie is heerlijk in je havermoutpap en ook op brood. Het kan ook heel goed met andere notenpasta’s, zoals amandelpasta of gemengde noten pasta. 

Ook een alternatief: minder brood

Wat mij ook erg helpt om minder kaas te eten, is minder brood eten. Dan bedoel ik niet crackers als alternatief, maar een goede maaltijd. Daarvoor heb je geen beleg nodig.  

Een warme maaltijd, een maaltijdsalade of goedgevulde wraps voor lunch. Ook is een goede soep bij de boterhammen een goede oplossing, want dan haal ik daar de lekkere smaak uit en vind ik gewoon een ‘saai’ laagje hummus of haverspread geen probleem.

Bij het ontbijt kies ik voor havermoutpap bereid met plantaardige melk, gevuld met fruit en kaneel/pindakaas/speculaaskruiden/kokos. Of voor sojayoghurt met muesli, fruit en zaden/pitten

 

Ik hoop dat deze ideeën jou ook helpen om vaker plantaardig te kiezen. Welke plantaardige keuze op brood vind jij het lekkerst?

 

Heb jij vragen over een flexitarisch, vegetarisch of veganistisch eetpatroon?

Stuur me een berichtje en je ontvangt snel een antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *