Sowieso ben ik heel benieuwd naar jouw antwoord hierop. Aan mij wordt deze vraag wekelijks meerdere keren gesteld. Ik merk echt dat heel veel mensen de film Game Changers gezien hebben of erover gehoord hebben. De één is kritisch en vraagt zich af of het allemaal wel klopt wat er beweerd wordt in de film. De ander is enorm geïnspireerd en direct gestart met minder vlees eten.

Mijn korte antwoord: De documentaire Game Changers laat mooi zien hoe je met een veganistisch eetpatroon een topprestatie kunt leveren. Alleen lijkt het door de film alsof dit de enige manier is om een topprestatie te leveren, het geeft een heel eenzijdig beeld. Dat klopt niet. Je hoeft namelijk niet volledig plantaardig te eten om een topprestatie te kunnen leveren. Of om gewoon gezond te zijn.

 

Wel kan de film een super goede inspiratie zijn om te laten zien hoe het ook kan. Je hoeft niet per se bakken kwark en kilo’s kip naar binnen te werken om goed te kunnen herstellen en spiermassa op te bouwen. Het kan ook anders! Met minder dierlijke producten en meer plantaardige producten kun je gezond zijn, goede prestaties leveren met sporten en tegelijkertijd is dit veel gunstiger voor het klimaat.

 


Ik moedig je graag aan om minder vlees, vis, zuivel, kaas en ei te eten. En het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit zijn een aantal simpele veranderingen waar je direct mee kunt beginnen:

 

 • Gebruik in plaats van yoghurt eens sojayoghurt en in plaats van melk eens sojadrink.

   

 • Gebruik in plaats van een shake met wei-eiwitten (whey) een shake van erwteneiwit.

   

 • Kies als broodbeleg geen kaas of vleeswaren, maar ga voor hummus, pindakaas, andere notenpasta’s, groentespreads en scrambled tofu.

   

 • Gebruik bij het diner geen vlees, vis of kaas, maar kies voor peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen, tofu of tempé, eventueel afgewisseld met vegaburgers en 'nepvlees'.

   Heb je hier vragen over? Dan hoor ik het graag! Stuur me een berichtje. Je bent natuurlijk ook heel erg welkom voor persoonlijk voedingsadvies op mijn online spreekuur of om meer te leren over gezond en duurzaam eten bij de cursus Voeding met Impact


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *